effeqt | Voor je burnout ben je “on fire” ..!
16590
post-template-default,single,single-post,postid-16590,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Voor je burnout ben je “on fire” ..!

11 dec Voor je burnout ben je “on fire” ..!

Manager, ondernemer, baas, teamleider: let op je mensen, voorkom dat ze burnout raken. Dat klinkt makkelijker dan gezegd. Want waar moet je dan op letten? Let eens op wie er “on fire” zijn. Want voordat je burnout raakt ben jee “on fire” geweest.

Energie en plezier: ik heb als commercieel manager, marketing manager, divisiedirecteur en ondernemer veel verschillende soorten mensen in mijn teams gehad. Introvert – extravert, denkers – doeners, actief – passief ….. Maar je kunt ook indelen op de factoren energie en plezier. Als je op die assen: veel plezier – weinig plezier en veel energie – weinig energie gaat kijken zie je vier typen mensen: de workaholic, de bevlogen medewerker, de 9 tot 5 werknemer en de opgebrande werknemer (zie hier voor de referentie).

Van “on fire” naar burnout: welke mensen lopen nu het grootste risico om burnout te raken? Dat zijn niet de 9 tot 5 werknemers. Zij beschermen zichzelf van nature door hun laissez faire manier van doen. De workaholics lopen een hele grote kans omdat ze heel veel energie geven maar dit op een krampachtige, weinig pleziervolle manier doen. Zij leven om te werken. De bevlogen mensen hebben én veel energie én veel plezier. Het werk is hun hobby. Dus dat kan heel lang goed gaan. Maar als de druk te hoog is en te lang aanhoudt, breekt het lijntje uiteindelijk toch. En dat is heel zonde, want van die medewerkers moet u het juist hebben. Het zijn vaak de aanjagers van en de pijlers binnen in uw organisatie. Zij zijn “on fire”. Voor de medewerkers die vanuit hun bevlogenheid burnout raken geldt: voordat je burn out raakt moet je eerst on fire zijn geweest. Wees dus zuinig op dat heilige vuur. En maak er geen veenbrand van. Herkent u ze? Uw bevlogen medewerkers die cruciaal zijn voor het succes van uw organisatie? Zorg dan dat u er extra aandacht aan besteedt en voorkom hun burnout voordat het te laat is.

Voorkomen is beter dan genezen: door preventief te testen om te kijken hoe uw meest waardevolle medewerkers ervoor staan. Dat kan met een test die voorspelt of iemand binnen 12 maanden burnout raakt. Op maar liefst 20 factoren wordt gekeken waar de risico’s liggen en waar niet. Zodat een eventuele interventie precies op maat en zo efficient mogelijk is. Waardoor je 75% burnout kunt voorkomen. En voorkomen is beter dan genezen. Meer weten? Bel mij op 0648 761 083.  

Geo van DamEn waar ben JIJ naar op zoek?