effeqt | Stress maakt sterk!
16482
post-template-default,single,single-post,postid-16482,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Stress maakt sterk!

20 feb Stress maakt sterk!

In deze update een artikel over hoe je van stress sterker wordt door jezelf te coachen op een eenvoudige en praktische manier. En een vooraankondiging van het project “Stop de Denkkrachtverspilling!”
Veel leesplezier!

Stress maakt sterk!

                 

Herken stress
Stress is niets meer of minder dan dat er iets van je gevraagd wordt. Jouw systeem wordt belast. Dat is niet goed of fout. Afhankelijk van hoe sterk jouw systeem is kan die stress wel teveel zijn of te lang duren. Dan heb je dus chronische stress. Je energie raakt op en je functioneert niet goed meer. Je lijf staat langdurig in de alarmfase en als je niet zelf ingrijpt zal je lijf dat voor je doen en krijg je allerlei klachten. Dat moet je zien te voorkomen.
Ten eerste moet je stress gaan herkennen. Daarna kun je jezelf sterker maken zodat je meer kunt hebben. En als het echt teveel wordt moet je die stress kunnen voorkomen, aanpakken of vermijden. Maar denk er ook even aan dat stress ook je vriend is: hij maakt dat je leert en fysiek en mentaal sterker wordt. Door jezelf te leren coachen in stressvolle situaties. Zodat jij uiteindelijk sterker wordt én anders met stress omgaat.

Wat is jouw stress
Hoe herken je jouw stress? Vaak zijn we al zo “gewend” aan onze stress dat we hem nauwelijks meer voelen. Maar hij is er wel: je bent fysiek gespannen of moe. Je hebt een hele hoop negatieve gedachten in je hoofd die maar blijven malen. Je gedraagt je haastig, reageert snel aangebrand. En je voelt je lusteloos, hebt nergens zin in en alles is eigenlijk te veel. Vul onderstaande stressscan in om je stress helder in kaart te krijgen.

1) Wat is de situatie
2) Wie zijn er aanwezig
3) Wat wordt er van jou gevraagd/verwacht
4) Wat voel je
5) Wat doe je
6) Wat denk je
7) Wat wil je

Zelfcoaching: jij bent aan zet!  
Stress ervaren is een kwestie van hoe je hem waarneemt en hoe je met hem om gaat. Als je dat wilt veranderen werkt dat het best wanneer je zelf inzicht krijgt en ervaart hoe jouw eigen houding en gedrag die stress juist versterken. Vervolgens ontdek je ook hoe je vanuit je eigen kracht en kwaliteit die stress veel beter kunt hanteren en zelfs voorkomen. Dit doe je met behulp van jouw  “mentale airbag”. Met als resultaat dat je toekomstige stressvolle situaties met meer zelfvertrouwen tegemoet gaat, eerder herkent en beter en meer gefocused weet aan te pakken. Nu ben jij aan zet!


Kracht
Vul in de airbag rechtsboven onder “Kracht” in welke 3 kwaliteiten van jezelf maken dat je die stressvolle situatie eigenlijk heel goed aan kunt.

Ruis
Daarna schrijf je bij “Ruis” op met welke gedachten en met welk gedrag jij jezelf blokkeert in die situatie en nog meer stress krijgt dan eigenlijk nodig is.

STOP jezelf!
De functie van STOP is jezelf letterlijk een halt toeroepen zodat je uit je negatieve spiraal van ruis kunt stappen. Dit doe je door hardop “STOP” te zeggen en tegelijkertijd het stopgebaar voor jezelf te maken. Dit versterkt elkaar. Tip: je kunt ook je voeten stevig op de grond zetten, een sprong maken of een keer diep inademen en uitademen met een diepe zucht. Het hardop zeggen van “STOP” is ook daarbij essentieel.

FOCUS op je ademhaling
Als je stress ervaart verandert je ademhaling: hij wordt hoog en snel. Daardoor gaat ook je hartslag omhoog. Je brengt dus je aandacht bewust terug naar je ademhaling. Je neemt letterlijk waar wat er met je ademhaling gebeurt en zorgt ervoor dat je rustig blijft ademen. Bijkomend effect daarvan is dat je door het waarnemen van je ademhaling afstand kunt nemen van de stress in de situatie en er niet meer zo door overweldigd wordt. Tip: door je neus inademen en diep door je mond uitademen geeft de meeste ontspanning.

                                                                                  

Nooit meer stress!
Het mooie is dat je nu een eenvoudige tool in handen hebt waarmee je jouw stress steeds beter zult herkennen en aanpakken. Bovendien zul je van dat proces sterker worden. Hoe het werkt? Je bereidt een concrete stresssituatie die er binnenkort aan zit te komen als volgt voor:

  1. Je schrijft voor die specifieke stresssituatie je Kracht, Ruis, STOP en FOCUS op. Voordat je die situatie in gaat neem je nog even je eigen mentale airbag door: wat maakt dat je de stress aan kunt, hoe zit je jezelf soms in de weg, welke stop en –focus pas je toe
  2. Je gaat die situatie in met meer zelfvertrouwen want je hebt jezelf goed voorbereid
  3. Mocht je toch last krijgen van ruis dan weet je wat je te doen staat: STOP en FOCUS toepassen
  4. Als de situatie voorbij is kijk je nog eens even naar je mentale airbag. Heb je vanuit je Kracht gehandeld? Of is er toch nog ruis geweest? In welke mate heb je toen je STOP en FOCUS toe kunnen passen? Wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe zou je het de volgende keer anders kunnen doen?
  5. Wat je geleerd hebt pas je weer toe in de volgende situatie. Zo leer je elke keer weer, wordt je steeds sterker en kun je steeds beter met stress omgaan

Sterkte met je stress! :-)Desiree Ho Meau Long & Geo van Dam



En waar ben JIJ naar op zoek?