effeqt | Stress is goed !
16033
post-template-default,single,single-post,postid-16033,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Stress is goed !

14 okt Stress is goed !

Je hoort, leest en ziet overal berichten over de negatieve gevolgen van stress. Dat we stress moeten voorkomen. Omdat we anders structureel gestressed en burnout gaan raken. Daar maken we ons trouwens veel meer zorgen over dan over al die mensen die de kantjes ervan af lopen. Die nooit burnout raken omdat ze een ingebouwd veiligheidsmechanisme hebben dat ervoor zorgt dat de druk nooit te hoog wordt. Sterker nog, soms lijkt het wel of bij die mensen de druk helemaal niet wordt opgebouwd. Dt zijn de mensen die heel politiek zijn. Als er shit is zijn ze in geen velden of wegen te bekennen. En als er iets te vieren valt staan ze vooraan. Niet om de degenen die iets gepresteerd hebben in het zonnetje te zetten. Nee, om zelf de eer op te eisen van het succes. Zij zijn ook nooit ergens verantwoordelijk voor en weten altijd prima de schuld van falen op anderen af te schuiven. Je kent dit soort mensen vast wel. Ze zitten overal. In je bedrijf, de overheid, je sportvereniging, het bestuur van die vereniging waar jij ook de nodige uurtjes als vrijwilliger in steekt. Ongrijpbaar (mijn vader had het vroeger altijd over “Ongrijpbaar als palingen in een emmer met snot…”) zijn ze. Wat kunnen wij van die ongrijpbaren leren?
Datgene in het gedrag waar we ons aan ergeren is nu juist wat je in bepaalde situaties zelf een beetje beter kunt doen. zoals: vastleggen van afspraken, aanspreken op die gemaakte afspraken en gedrag, niet met je laten sollen en soms even iets minder op de voorgrond treden en niet altijd de hele wereld op je schouders willen nemen.
En als je dan nog veel stress ervaart weet dan het volgende: stress betekent dat je lijf zich klaar maakt voor het leveren van een (bijzondere) prestatie. Wanneer dat je overtuiging is zal de stress positief voor je werken en zelfs fysiologisch van andere aard zijn dan wanneer je overtuiging is dat stress slecht is. Hoe je mindset je fysieke gesteldheid kan beïnvloeden! Kijk maar eens naar deze video. Stress is goed dus! Misschien moet je die boodschap aan de ongrijpbare lijntrekkers uitleggen. Zodat zij niet meer bang hoeven te zijn voor stress. En zodat het werk een beetje eerlijker verdeeld kan worden…En waar ben JIJ naar op zoek?