effeqt | Leiderschapstips
leiderschap,management,goeroe,tips,beïnvloeden,stress,
16382
post-template-default,single,single-post,postid-16382,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Stop met de Goeroeboeroetips

29 jan Stop met de Goeroeboeroetips

We zitten momenteel midden in de maand van de spiritualiteit. Ik zeg het maar even want dat wist je vast niet. Ik tot voor kort ook niet maar ik kwam ergens de verkiezing van het spirituele Boek van het Jaar 2016 tegen. Vandaar. Nu denk je vast: Huh ?! 2016. Dat kan toch niet? Dacht ik ook. Het jaar 2016 is immers nog maar net begonnen. Maar waarschijnlijk is het uitverkoren boek zo uberspiritueel dat er geen enkel ander boek meer tegenop kan. Typisch geval van zelfoverschatting lijkt me. En daar wil ik hier even op doorborduren. Hoevaak per dag krijg je email, twitter berichten, facebookmeldingen en linkedin berichten met tips erin? En hoevaak zijn die tips echt nuttig? En toepasbaar? Laatst ontving ik van een gerenommeerd trainingsbureau  een vijftal tips over assertief zijn. De eerste tip was: “Gewoon nee zeggen”. Dat ik daar nooit eerder aan heb gedacht… De derde tip (de tweede ben ik alweer vergeten) was dat ik geen apen meer op mijn schouder mocht nemen die niet van mij waren. Daar kon ik ook niet zoveel mee. Ten eerste is het al een hele toer om een aap op mijn schouder te krijgen laat staan het beest daar te houden. Ten tweede bezit ik geen apen. Probleem opgelost. Of ben ik nu te assertief?
Waar het mij om gaat is dat heel veel Goeroeboeroetips afkomstig zijn van mensen die ergens verstand van (denken te) hebben. En die een beetje ontspoord zijn in hun oorspronkelijk goedbedoelde wijsheid. En die jou en mij gaan vertellen hoe het werkt. En dan ga je met de beste bedoelingen met die tips en trucs aan de slag en dan blijkt het voor jou dus niet te werken. Niets is irritanter dan mensen die een assertiviteitstraining hebben gehad en daarna voor de rest van hun leven “Nee” zeggen zonder de ander uit te laten praten, de vraag goed begrepen te hebben of echt te luisteren. Dat moeten we niet hebben. Dit Goeroeboeroe-effect maakt dat we niet meer kritisch zijn op onszelf en niet meer de tijd nemen voor onze eigen ontwikkeling maar klakkeloos de snelle tips en trucs van een Goeroeboeroe autoriteit tot ons nemen. Maar wij kunnen zelf echt veel meer dan we denken. Door zelf na te denken en te doen.

Mijn Goeroeboeroetip is dus: stop met de Goeroeboeroetips en doe het zelf. Mocht je daarbij hulp kunnen gebruiken zoek dan een coach die niet volstaat met Goeroeboeroetips maar die je zelf laat ontdekken wat werkt voor jou. Dat is mijn tweede Goeroeboeroetip overigens …En waar ben JIJ naar op zoek?