effeqt | Ik kan niet loslaten. Onzin!
16575
post-template-default,single,single-post,postid-16575,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Ik kan niet loslaten. Onzin!

15 nov Ik kan niet loslaten. Onzin!

Loslaten is het moeilijkste wat er is. Loslaten (of eigenlijk het niet kunnen loslaten) wordt heel vaak als ontwikkelpunt genoemd door deelnemers aan mijn trainingen. Loslaten is een essentieel onderdeel van veerkracht. En het niet los kunnen laten dus vaak een onderliggende oorzaak van stress of een burnout. Stel je voor dat je zou kunnen loslaten, wat dan?

 

Stel je voor

Wanneer ik die vraag stel kijken mensen je vreemd aan. Met een mix van: “Huh, maar dat kan ik juist niet, dat is het grote probleem…” en “….Tja dat zou heel veel schelen, dan zou ik al een heel stuk verder zijn…” Door de vraag te stellen is er al iets veranderd: een sprankje hoop steekt de kop op, een straaltje licht komt tevoorschijn tussen de zware wolken van de belemmerende overtuiging dat loslaten onmogelijk is (ja soms moet je het een beetje zwaar aanzetten om je punt te maken, maar dit zinnetje zit wel erg dicht aan tegen de Jomandaiaanse, blauwjurkse fluisterteksten waar ik het liefst ver vandaan zou willen blijven).

 

Overtuig jezelf

Dus laat ik het concreet maken: je denkt dat je niet kunt loslaten, je denkt dat je geen perspectief op verbetering hebt en je hebt er dus dubbel last van. Deze gedachten maken een loop die zichzelf blijft versterken. Die loop moet dus doorbroken worden. Hoe doe je dat? Niet met nieuwe gedachten. Maar wel met je eigen lijf en hoe dat werkt… Je lijf is je instrument. En wie kan jou beter overtuigen dan jezelf?

 

Oefening

Daarom een simpele oefening. Hoeft niet. Mag wel. Voor iedereen die zegt dat loslaten zo moeilijk is en heel erg lang duurt. Na deze oefening heb je zelf gevoeld en overtuigd dat jij kunt loslaten. En je hebt ervaren dat die belemmerende gedachte: “Ik kan niet loslaten” pure onzin is.

Ga op een rustige plek zitten (dit is voor de meeste mensen al een hele zware opgave…). Doe je ogen dicht (lastiger dan je denkt) en richt je aandacht op je ademhaling (easy). Adem diep in. Neem waar dat inademen een kwestie van spierarbeid is. Voel je dat? En nu komt het: voel dat uitademen juist géén spierarbeid is, je hoeft er niets voor te doen het gaat eigenlijk vanzelf. Prachtig. Dit is loslaten pur sang. En dat doe je meerdere keren per minuut. Gemiddeld zo’n 12 keer per minuut zelfs. Dat is 720 x per uur. En per dag 17280 keer. 17280 keer per dag laat je los. En maar roepen tegen jezelf dat je niet kunt loslaten….. Onzin!

 

Laat nog meer los en werk aan je veerkracht

Wil je meer weten over loslaten, veerkracht en jezelf coachen zodat je beter met stress kunt omgaan en kunt voorkomen dat je burnout raakt? Meer info en inschrijven voor de Health Journey Veerkracht en zelfcoaching. Wacht niet te lang, vol is vol.

                 En waar ben JIJ naar op zoek?