effeqt | Baas boven baas
16331
post-template-default,single,single-post,postid-16331,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Baas boven baas

13 nov Baas boven baas

“Ik heb geen baas, een  hond heeft een baas” is  een vaak gehoorde  reactie wanneer ik vraag  wie er in een team of  een organisatie de baas is. Wat zou zo een reactie zeggen over diegene? Heeft zij een sluimerend autoriteitsconflict? Waardoor zij aanslaat op alles wat met het concept “baas” te maken heeft? Of is er sprake van een systemisch lek met als gevolg compensatie of kopieergedrag waar het om bazigheid gaat? Of voelt hij zich aangesproken omdat hij zelf eigenlijk nergens meer de baas is. Bij zijn vrouw niet en bij zijn hond ook niet. De hond probeert hij hard schreeuwend onder controle te krijgen, steeds harder en bozer, zonder succes. Een strategie die overigens bij zijn vrouw ook al averechts gewerkt heeft.
En voor de een is het woord baas te oud, stoffig of te beladen, terwijl de jeugd van tegenwoordig het begrip baas gebruikt als een soort geuzennaam voor iemand die ergens heel goed in is of een situatie volledig in de hand heeft.
Voor mij is het woord baas heel positief: het is duidelijk iemand die ook inhoudelijk weet waarover zij het heeft, die verantwoordelijkheid neemt -ook als het niet goed gaat- en die stuurt en keuzes maakt. Die inspireert, je laat leren door fouten te maken en je spiegelt dat het een lieve lust is, waarbij de lachspiegel ook regelmatig wordt ingezet. De baas staat vóór je als het slecht gaat en áchter je als het goed gaat… De meeste managers doen het andersom overigens.
Tjonge, kom daar maar eens om tegenwoordig. Een profiel om je vingers bij af te liken (geen typefout!). En omdat die bazen tegenwoordig zelden meer te vinden zijn is er gelukkig altijd nog de Baas boven Baas. Of de Eigen Baas. Wie dat is? Dat ben je zelf. Want uiteindelijk is niemand de baas over jou maar zul je het zelf moeten doen, leren, ontdekken, experimenteren en uitvinden. Leve de Baas boven Baas!


En waar ben JIJ naar op zoek?